2016 Οψάριον - Eικαστική έκθεση στο εστιατόριο Βαρούλκο Seaside. Μικρολίμανο

Image

Επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Διάρκεια: 17 Μαρτίου - 10 Μαΐου 2016

 

Το εστιατόριο Varoulko Seaside και ο Λευτέρης Λαζάρου, διανύοντας μία πορεία 30 χρόνων διαρκούς και επιτυχημένης παρουσίας στο χώρο της εστίασης, ξεκινούν μία νέα συνεργασία με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, οργανώνοντας μία σειρά θεματικών εικαστικών εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν στον δεύτερο όροφο “Αrt Deck” του νέου χώρου εκδηλώσεων του εστιατορίου, στο Μικρολίμανο.

Ο χώρος του εστιατορίου πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μία γκαλερί όπου οι συνδαιτημόνες θα έχουν την ευκαιρία γίνουν για λίγο θεατές και «κριτικοί» τέχνης και να επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη του project.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η πρώτη έκθεση με τίτλο «Οψάριον» υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουϊζας Καραπιδάκη, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει σχετικά με τον τίτλο: «Το ημερήσιο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων είχε ως βασική τροφή τον άρτο, ο οποίος καταναλωνόταν απαραίτητα με κάποιο συνοδευτικό, το λεγόμενο «?ψον». Το υποκοριστικό της λέξεως «?ψον» είναι «?ψάριον». Ένα πολύ σύνηθες συνοδευτικό του άρτου ήταν και ο ιχθύς. Με τον καιρό η λέξη «?ψάριον/?ψάρια» ταυτίσθηκε με την περιγραφή του συνοδευτικού ιχθύος και απέδωσε την νεώτερη λέξη «ψάρι/ψάρια».»

 

Στην έκθεση «Οψάριον» σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί φιλοτεχνούν έργα (γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικά και κατασκευές) απεικονίζοντας ως κεντρικό θέμα βυθούς και ψάρια με ρεαλιστική, ποιητική ή και σουρεαλιστική διάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απόδοση του βυθού της θάλασσας είναι αποτέλεσμα προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη «experience», αφού τα έργα έχουν ζωγραφιστεί μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλα έχουν παλαιωθεί στον βυθό. Παράλληλα, τα ψάρια εμφανίζονται άλλοτε «λαχταριστά» με σαφή ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοτε υπερτερεί ο μινιμαλιστικός τρόπος της μορφολογικής τους απόδοσης. Δεν παραλείπονται οι αναφορές στη μυθολογία και στους συμβολισμούς, οι σκηνές ψαρέματος, οι πάγκοι του ψαρά, αλλά ούτε και τα ψάρια στο τηγάνι και στο ταψί παραπέμποντας με τη σειρά τους στο αγαπημένο έδεσμα των Eλλήνων.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Χρήστος Αρτέμης, Στάθης Βατανίδης, Γιώργος Βορρές, Λουκάς Γεραλής, Αντώνης Καστρινάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Γιάννης Μανιατάκος, Νατάσα Μεταξά, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Ιόλη Ξιφαρά, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βασίλης Τάγκαλος, Δημήτρης Τζάνης, Francesco Moretti.